top of page

Mechanische toetsenbord switches guide


Bij het uitzoeken en samenstellen van een custom of pre-build mechanisch toetsenbord kom je vroeg of laat switches tegen. Switches lijken een eenvoudig onderdeel van een toetsenbord, echter hoe verder je verdiept in het personaliseren van jouw toetsenbord, des te complexer het wordt.


Wat zijn mechanische switches?

De meest voorkomende basis toetsenborden zijn membraam toetsenborden. Deze worden vaak in kantoren gebruikt en als standaard toetsenbord met een computer meegeleverd. Een membraam toetsenbord kan niet echt worden aangepast. Ze voelen zompig, klinken scherp en plastic, zien er saai uit en wanneer een toets kapot blijkt te zijn moet vaak het gehele toetsenbord worden vervangen.


Mechanische switches zijn hier een antwoord op. Ze maken gebruik van universele onderdelen die kunnen worden vervangen, gerepareerd of worden aangepast naar jouw voorkeur. Zo kan het gevoel, geluid en snelheid van het toetsenbord worden aangepast.


Type switches

Er is een groot aanbod verschillende switches van verschillende producten. Het is een keuze op basis van persoonlijke voorkeur of ervaring. Als je nieuw bent met mechanische toetsenborden is het lastig om te weten waar jouw voorkeur ligt.


Zo is er verschil in het activatiepunt, benodigde kracht, hoe ver de switch kan worden ingedrukt. Maar zo ook het gevoel en geluid dat de switch geeft. Hieronder een lijst met verschillende soorten switches.


Type switch

Omschrijving

Lineair

Soepel en geleidelijke switch

Clicky

Crispy klik gevolgd door een soepele lineaire beweging

Tactile

Bump gevolgd door een soepele lineaire beweging

Silent

Een gedempt geluid met een watachtig gevoel

Optisch

Een switch zonder contactpunten


Lineair

Lineaire switches zijn heel soepel en consistent zonder enig bumpy of tactile gevoel in de switch. Het type en gewicht van de veer in de switch speelt een grote rol in hoe de switch aanvoelt.


Clicky

Clicky switches zijn erg luid, ze zorgen voor een scherpe klik. Dit geluid is sterk persoonlijk en wordt door vele typisten gewaardeerd. Gebruik je een mechanisch toetsenbord op werk en werk je met collega’s samen in een kantoor dan wordt dit type switch niet aangeraden.


Tactile

Een tactile switch is de middenweg tussen een lineaire en clicky switch in. Ze staan bekend om een voorbare “bump” bij het indrukken van de switch. Een tactile switch wordt omschreven door de vorm, grootte, lengte, positie, scherpte en sterkte van de bump.


Silent

Silent switches zijn de tegenpolen van clicky switches. Voor een gedempt geluid is dit de beste keuze, ideaal voor op kantoor. De nagenoeg stille switches zijn te danken aan silicone demping op de steel.


Optisch

Optische switches worden steeds populairder onder gamers. Optische switches is een nieuwere technologie met minder after-market modding mogelijkheden.


Deze switches hebben niet zoals mechanische switches contactpunten van metal die doorgeven aan het moederbord dat de switch wordt ingedrukt. Ze zijn betrouwbaarder dan mechanische switches. Optische switches maken gebruik van licht bij activatie van de switch.


Wij voeren diverse Gamakay mechanische keyboards, zoals de GamaKay MK61 welke aangeboden wordt met diverse Gateron Switches. Hoe weet je nu welke switch keuze de juiste is voor jou. Hieronder een overzicht met een toelichting per switch keuze.


Kleur

Rood

Groen

Bruin

Geel

Blauw

Type

Lineair

Clicky

Tactile

Lineair

Clicky

Kracht (gr)

45

80

55

50

60

Geluid

Zacht

Luid

Medium

Zacht

Luid

Gebruik

Gaming

Typen

Veelzijdig

Veelzijdig

Typen

Comments


bottom of page