top of page

Toetsenbord layout guide by Gamer Gift.

Bij het uitzoeken van een mechanisch toetsenbord is het eerst waar je tegen aanloopt de lay-out en vorm. De verschillende lay-outs en vormen kunnen voor de nodige verwarring zorgen. Hieronder lees je welke verschillende soorten lay-outs en vormen zijn.


De vorm van een mechanisch toetsenbord kenmerkt zich door de grootte en de daarbij behorende aantal toetsen. De meest voorkomende vormen zijn:

  • 100% / Full-size

  • 80% / Tenkeyless

  • 75%

  • 60%

Overzicht toetsenbord layouts
Overzicht Layouts

De lay-out van een toetsenbord bepaald in welke vorm en grootte de toetsen zullen zijn. De meeste populaire lay-outs zijn:

  • ANSI / Amerikaanse standaard

  • ISO / Europese standaard

  • JSI / Japanse standaard


Vormen


100% / Full-size

100% toetsenborden zijn de meest voorkomende toetsenborden wereldwijd. De 100% toetsenborden beschikken over ongeveer 104 toetsen afhankelijk van de lay-out. Deze vorm is voor wie niet zonder numpad kan en geen andere toetsen wil missen.


100% Toetsenbord
100% Toetsenbord

80% / Tenkeyless

Een 80% toetsenbord is de eerste grote stap naar beneden vanaf een 100% toetsenbord gezien. Door het weglaten van de numpad zal het aantal toetsen op ongeveer 88 uitkomen afhankelijk van de lay-out.


Deze vorm is populair onder gamers, het is de beste verhouding tussen vorm en functie. Doordat dit toetsenbord een stuk smaller is houdt een gamer meer ruimte over voor een muis. Ideaal wanneer er weinig ruimte is op het bureau.


80% Toetsenbord
80% Toetsenbord


75%

De 75% toetsenborden is een kleine stap naar beneden vanaf de 80%. Deze vorm maakt amper concessies ten opzichte van een 80% toetsenbord maar bereikt deze kleinere vorm door de loze ruimtes weg te laten en alle toetsen direct naast elkaar te plaatsen. Het is te vergelijken met een toetsenbord van een laptop.


Deze iet wat minder populaire keuze is erg praktisch. Een nadeel is dat het vinden van toetsen soms als lastig wordt ervaren doordat de toetsen als 1 blok aan elkaar aansluiten.


60%

Bij een 60% toetsenbord is alles rechts van de enter toets + de F toetsen weggelaten. De weggelaten functies zijn altijd te gebruiken met FN combinaties. 60% toetsenborden hebben ongeveer 61 toetsen afhankelijk van de lay-out.


Wanneer je voor een 60% toetsenbord kiest hou je van een minimalisme en uitstraling. Hierdoor lever je in op functionaliteit. Deze vorm is uitermate geschikt om mee te nemen onderweg.

60% Toetsenbord
60% Toetsenbord

Lay-outs

Bij het uitkiezen van een mechanisch toetsenbord kom je niet alleen verschillende vormen maar ook verschillende lay-outs tegen. Landen hebben een bepaalde ongeschreven standaard lay-out.


ANSI, ISO en JIS

Deze lay-outs maken voor 99% aandeel uit van de huidige toetsenbordenmarkt. Hieronder een weergave van deze drie lay-outs met de verschillen gemarkeerd.ANSI Toetsenbord layout
ANSI Layout

ISO Toetsenbord Layout
ISO Layout

JIS Toetsenbord Layout
JIS LayoutComments


bottom of page