top of page

Hoe bouw je je eigen gaming toetsenbord?

Inhoudsopgave:

 1. Introductie

 2. De vier elementen

 3. Element 1: base

 4. Element 2: switches

 5. Element 3: stabilisers

 6. Element 4: keycaps

 7. Wat is modding?

 8. Zelf bouwen of laten bouwen?

 9. Inspiratie


Introductie

Welkom bij onze gids over het bouwen van je eigen mechanisch toetsenbord! Of je nu een doorgewinterde hobbyist bent of net begint, het samenstellen van je eigen toetsenbord kan een lonende ervaring zijn. In deze blogpost nemen we je stap voor stap mee door het proces en bespreken we de essentiële elementen die je nodig hebt om je droom toetsenbord te bouwen. Laten we beginnen!


Bij GamerGift helpen we je graag aan je nieuwe toetsenbord. We hebben een aantal prebuilt toetsenborden die voordelig geprijsd zijn, maar we helpen je net zo graag met het volledig samenstellen van jouw custom keyboard. Stuur ons een berichtje!

De vier elementen van een mechanisch toetsenbord

Een mechanisch toetsenbord bestaat uit vier hoofdcomponenten: de base, de switches, de stabilizers en de keycaps. Elk van deze elementen speelt een cruciale rol in de prestaties, het uiterlijk en het gevoel van je toetsenbord. Door de juiste keuzes te maken bij elk van deze componenten, kun je een toetsenbord samenstellen dat perfect aansluit op jouw behoeften en voorkeuren.


De vier elementen van een mechanisch toetsenbord:

 • Base: De behuizing van het toetsenbord, bepaalt de structuur en stabiliteit.

 • Switches: De mechanismen onder elke toets die het gevoel en geluid bepalen

 • Stabilisers: Ondersteunen grotere toetsen om wiebelen te voorkomen

 • Keycaps: De bovenkant van de toetsen, beïnvloeden zowel het uiterlijk als het gevoel


Bron: PCWorld.com, 7 mechanical keyboards that offer custom-built features for half the price


Het kan een zoektocht zijn om alle elementen apart bij elkaar te zoeken, zeker gezien het enorme aanbod. Als je nog weinig ervaring hebt met het bouwen dan adviseren wij altijd om te kiezen voor een standaard toetsenbord met een hoge prijs/kwaliteitverhouding.


Element #1: Base

De base, ook wel de behuizing genoemd, vormt de basis van je toetsenbord. Het bepaalt niet alleen de lay-out en het uiterlijk, maar ook de duurzaamheid en de stevigheid van je build. Bases zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals plastic, aluminium en acryl, elk met hun eigen voor- en nadelen. 


In deze gids beschrijven we de verschillende formaten in meer detail.


Materialen

 • Plastic: Licht en betaalbaar, maar minder duurzaam.

 • Aluminium: Zwaarder en duurzamer, geeft een premium gevoel.

 • Acryl: Esthetisch aantrekkelijk, vaak gebruikt voor verlichte toetsenborden.


Lay-outs

 • 100% of Full-size: dit is het traditionele toetsenbord inclusief numpad.

 • 96% of 1800: Iets compacter dan een full-size maar met behoud van numpad en pijltjes toetsen.

 • 80% of Tenkeyless (TKL): Geen numeriek toetsenblok, compacter en vaak favoriet bij gamers.

 • 75%: een ontzettend populaire maat vanwege de combinatie van compactheid, multimedia knop en verschillende additionele toetsen zoals ‘Home’ en ‘Delete’. 

 • 65%: Zeer compact met een goede balans tussen functionaliteit en compactheid.

 • 60%: Zeer compact, zonder F-rij en pijltjestoetsen, ideaal om mee te nemen.

 • Alice: Deze unieke lay-out biedt een ergonomisch, gesplitst en gebogen ontwerp om de belasting op de polsen te verminderen tijdens het typen. Het compacte formaat behoudt essentiële toetsen in een natuurlijke, comfortabele positie. Alice is ideaal voor gebruikers die lange uren typen en streven naar ergonomie.
Element #2: Switches

Switches zijn het hart van je mechanisch toetsenbord. Ze bepalen voor een groot deel het gevoel en geluid van je toetsenbord. Er zijn talloze soorten switches variërend in actuation force, travel distance en tactiele feedback.


In deze gids beschrijven we de verschillende type switches uitvoerig.


Types van switches

 • Lineair: Gladde beweging zonder tactiele bult of klikgeluid. Het is populair bij gamers vanwege de snelle en vloeiende toetsaanslag.

 • Tactiel: Voelbare bult midden in de toetsaanslag, zonder klikgeluid. Gewaardeerd door typisten voor de feedback.

 • Clicky: Voelbare bult met een duidelijk klikgeluid. Geschikt voor gebruikers die van auditieve en tactiele feedback houden.


Populaire merken

 • Cherry MX: Bekend om hun duurzaamheid en betrouwbaarheid, beschikbaar in verschillende types zoals Red (lineair) en Blue (clicky).

 • Gateron: Soepeler dan Cherry MX, vaak betaalbaarder.

 • Kailh: Biedt unieke varianten zoals de Box-switches, die stof- en waterbestendig zijn.


Alternatieve switches

Bovenstaande switches zijn gebaseerd op de MX-technologie die ontwikkeld is door Cherry. Deze zijn te herkennen aan het (+)-teken waarmee je de switch bevestigt. Er zijn nog 2 andere type switches die belangrijk zijn om te benoemen:


Optische switches

Optische switches gebruiken een infrarood lichtstraal om het signaal van een toetsaanslag te registreren, in plaats van fysieke contactpunten zoals bij traditionele mechanische switches. Dit zorgt voor snellere responstijden en minder slijtage, omdat er geen mechanische wrijving optreedt. Ze zijn vaak stiller en hebben een langere levensduur. Optische switches zijn ideaal voor gamers vanwege hun hoge snelheid en nauwkeurigheid. Ze bieden een lineaire, tactiele of clicky ervaring, afhankelijk van het model. Het gebrek aan fysieke contactpunten kan echter de tactiele feedback verminderen, wat sommige typisten minder prettig vinden.


Pluspunten:

 • Snellere responstijden

 • Duurzamer door minder slijtage

 • Stiller dan de gemiddelde mechanische switch


Minpunten:

 • Sterk verminderde tactiele feedback

 • Erg stil, dus als je een ‘clicky’ toetsenbord wilt dan is dit niet de beste optie voor jou


Hall-Effect switches

Hall-effect switches maken gebruik van magnetische sensoren om toetsaanslagen te registreren, waarbij de positie van een magneet boven een sensor de activering bepaalt. Dit zorgt voor een uiterst nauwkeurige en duurzame toetsaanslag zonder fysieke slijtage van contactpunten. Hall-effect switches zijn uitzonderlijk duurzaam en kunnen miljoenen toetsaanslagen doorstaan zonder prestatieverlies. Ze bieden een soepele, consistente typervaring en zijn bestand tegen stof en vuil. Deze switches zijn veelzijdig en kunnen worden aangepast om verschillende actuation points in te stellen, waardoor ze geschikt zijn voor zowel typisten als gamers die hun ervaring willen personaliseren.


Pluspunten:

 • Zeer nauwkeurig

 • Extreem duurzaam

 • Je kan zelf actuation point instellen


Minpunten:

 • Mist het klassieke idee van een mechanisch toetsenbord


Om je te helpen de juiste switch te kiezen, hebben we een gedetailleerde gids geschreven die je [hier](link naar artikel over hoe kies ik de juiste switch) kunt vinden. In dit artikel introduceren we ook de switch tester, een handig hulpmiddel om verschillende switches uit te proberen voordat je een definitieve keuze maakt.


Element #3: Stabilisers

Stabilisers zorgen ervoor dat grotere toetsen, zoals de spatiebalk en de Enter-toets, stabiel en gelijkmatig indrukken. Ze voorkomen dat deze toetsen wiebelen of schuin indrukken. De invloed van stabilizers op het gevoel en geluid van een toetsenbord is niet te onderschatten. 


Soorten stabilisers

 • Plate-mounted: Gehecht aan de base, makkelijk te installeren en het type stabiliser dat het vaakst voorkomt.

 • PCB-mounted: Bevestigd aan de printplaat (PCB), biedt een stabielere en vaak stillere ervaring.

 • Screw-in stabilizers: deze worden vastgeschroefd aan de PCB voor extra stabiliteit en minder rammelen.


Smeren (lubing)

Het smeren van stabilizers kan aanzienlijk bijdragen aan een soepeler en stillere toetsaanslag. Door een dun laagje vet aan te brengen op de bewegende delen kun je het rammelen en het onaangename geluid van stabilizers verminderen. Het smeren van stabilisers is een kleine klus met een grote impact en wordt zeker aangeraden voor de custom build toetsenborden.


Element #4: Keycaps

Keycaps zijn hét design van je toetsenbord. Ze komen in verschillende vormen, maten en materialen, en kunnen een grote invloed hebben op zowel het uiterlijk als het gebruiksgemak van je toetsenbord.


Materialen

 • ABS-plastic: Goedkoop en glad, maar kan na verloop van tijd glanzen door slijtage.

 • PBT-plastic: Duurzamer houdt zijn matte afwerking langer vast. PBT heeft de voorkeur voor de higher-end toetsenborden.


Profielen

 • OEM: Standaard profiel, veel voorkomend en comfortabel voor de meeste gebruikers.

 • Cherry: Lager profiel dan OEM, populair vanwege de ergonomische toetsaanslag.

 • SA: Hoog en cilinder-vorm, biedt een vintage gevoel en uiterlijk.

 • DSA: Uniforme hoogte, ideaal voor gebruikers die van een consistent gevoel houden.


Lay-out

 • ANSI: dit de meest bekende lay-out die we in Nederland kennen en wordt getypeerd door de kleine ENTER toets en de bredere SHIFT aan de linkerkant

 • ISO: grote ENTER toets en de backslash is verplaatst naast de ‘Z’


Artisan keycaps

Artisan keycaps zijn unieke, handgemaakte keycaps die speciaal zijn ontworpen om een toetsenbord te personaliseren en visueel te verfraaien. Ze worden vaak gemaakt van hoogwaardige materialen zoals hars, metaal of keramiek, en zijn beschikbaar in een breed scala aan thema's en stijlen, van gaming iconen tot abstracte kunst. Naast hun esthetische waarde verbeteren artisan keycaps ook de tactiele ervaring, waardoor ze zowel een functionele als decoratieve toevoeging aan je toetsenbord zijn. Deze keycaps zijn populair in de keyboard community, waar liefhebbers trots hun zeldzame en unieke stukken delen. Hoewel ze doorgaans duurder zijn dan standaard keycaps, bieden ze een ongeëvenaarde mogelijkheid tot aanpassing en personalisatie, waardoor elk toetsenbord écht uniek wordt.
Wat is modding?

Modding, of modificeren, van een toetsenbord verwijst naar het aanpassen en personaliseren van verschillende onderdelen om zowel de prestaties als het uiterlijk van het toetsenbord te verbeteren. Modding kan variëren van eenvoudige veranderingen die iedereen kan uitvoeren tot complexe aanpassingen die ervaring en precisie vereisen. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende types van modificaties, hun moeilijkheidsgraad en de effecten die ze hebben.


Switch Lubing

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Beschrijving: Switch lubing houdt in dat je een dun laagje smeermiddel aanbrengt op de bewegende delen van de switches om wrijving en geluid te verminderen.

Effect: Lubing zorgt voor een soepeler en stiller typen, vermindert krassen en kan de levensduur van de switches verlengen. Het proces is tijdrovend, omdat elke switch moet worden gedemonteerd en opnieuw in elkaar gezet.


Stabilisers Lubing en Modding

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Beschrijving: Net als switches kunnen stabilizers worden gesmeerd om hun prestaties te verbeteren. Daarnaast kunnen modificaties zoals het toevoegen van band-aid (een stukje pleister) of clip-mod (het knippen van bepaalde delen van de stabilizer) worden toegepast.

Effect: Deze modificaties verminderen het rammelen en verbeteren de stabiliteit en het geluid van grotere toetsen zoals de spatiebalk, Enter- en Shift-toetsen.


Adding Foam

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk tot gemiddeld

Beschrijving: Het plaatsen van schuim tussen de PCB (printed circuit board) en de case, of tussen de switchplaat en de PCB, kan trillingen en geluiden dempen.

Effect: Het toevoegen van schuim resulteert in een gedempt geluid en een steviger aanvoelende toetsaanslag. Deze mod is relatief eenvoudig uit te voeren en kan een groot verschil maken in de algehele typervaring.


Switch Filming

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Beschrijving: Switch filming houdt in dat je een dun filmlaagje tussen de boven- en onderkant van een switch plaatst om de stabiliteit te verhogen en wiebelen te verminderen.

Effect: Filming kan de toetsaanslagen strakker en consistenter maken, wat resulteert in een verbeterde tactiele feedback en minder geluid bij het indrukken van de toetsen.


Tape Modding

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Beschrijving: Tape modding houdt in dat je een of meerdere lagen schilderstape op de onderkant van de PCB aanbrengt. Dit helpt om trillingen en ongewenste geluiden te dempen.

Effect: Deze eenvoudige en goedkope mod kan het geluid van het typen aanzienlijk veranderen, waardoor het dieper en gedempter wordt. Het is een snelle mod die geen specialistische kennis vereist en gemakkelijk te verwijderen is als het niet bevalt.


Custom Firmware Flashen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld tot moeilijk

Beschrijving: Het installeren van aangepaste firmware zoals QMK of VIA op je toetsenbord biedt geavanceerde programmeeropties voor het aanpassen van de toewijzing van toetsen, macro's en RGB-verlichting.

Effect: Custom firmware biedt uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, waardoor je toetsenbord precies naar jouw wensen kan functioneren. Dit kan echter enige technische kennis vereisen en het risico op fouten tijdens het flashen van de firmware.


Stabilizer Housing Mod

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Beschrijving: Bij deze mod plaats je extra materiaal, zoals kleine stukjes karton of plastic, in de stabilizerbehuizing om speling te verminderen.

Effect: Dit zorgt voor een stabielere en stillere toetsaanslag, vooral bij grotere toetsen, en vermindert rammelen en wiebelen.


RGB Modding

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Beschrijving: Dit omvat het aanpassen of toevoegen van RGB-verlichting aan je toetsenbord, inclusief het vervangen van LEDs of het installeren van lichtdiffusers.

Effect: RGB modding verbetert de visuele aantrekkingskracht van je toetsenbord met dynamische verlichtingseffecten en persoonlijke lichtprofielen. Deze mod vereist soldeervaardigheden en een goed begrip van elektronica.


Case en Plate Modding

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Beschrijving: Dit houdt in dat je de behuizing of plaat van je toetsenbord aanpast of vervangt om het uiterlijk en de typervaring te verbeteren. Dit kan variëren van het herspuiten van de case tot het installeren van een aangepaste plaat van een ander materiaal.

Effect: Deze mod kan het uiterlijk van je toetsenbord drastisch veranderen en de typervaring verbeteren door de stevigheid en akoestiek te beïnvloeden. Het vereist echter vaak gespecialiseerde gereedschappen en vaardigheden.


Conclusie

Modding biedt een breed scala aan mogelijkheden om je toetsenbord te personaliseren en te optimaliseren. Of je nu kleine aanpassingen wilt maken voor een betere typervaring of je toetsenbord volledig wilt aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren, er zijn modding-opties beschikbaar voor elk vaardigheidsniveau. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het proces en geniet van de unieke creatie die je hebt gemaakt.


Zelf bouwen, of laten bouwen?

Wanneer je besluit om een mechanisch toetsenbord op maat te laten maken, sta je voor de keuze om het zelf te bouwen of het te laten bouwen door professionals. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, en de juiste keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren, vaardigheden en hoeveel tijd je wilt investeren.


Zelf bouwen

Voordelen:

 • Persoonlijke voldoening: Het zelf bouwen van een toetsenbord kan een zeer bevredigende ervaring zijn, vooral als je geniet van het werken met je handen en het voltooien van een project.

 • Volledige controle: Je hebt de volledige controle over elk aspect van het toetsenbord, van de keuze van componenten tot de manier waarop het wordt samengesteld.

 • Leren en vaardigheden opdoen: Door het zelf te bouwen, leer je veel over de werking van mechanische toetsenborden en ontwikkel je nieuwe vaardigheden


Nadelen:

 • Tijdsinvestering: Het bouwen van een toetsenbord kan veel tijd in beslag nemen, vooral als je nieuw bent in de hobby.

 • Complexiteit: Sommige onderdelen van het proces kunnen technisch uitdagend zijn, zoals het solderen van switches of het installeren van aangepaste firmware.

 • Risico op fouten: Zonder de juiste ervaring kunnen fouten optreden die moeilijk te corrigeren zijn, wat kan leiden tot een niet-functionerend toetsenbord.


Laten bouwen

Voordelen:

 • Professionele kwaliteit: Een door professionals gebouwd toetsenbord zorgt voor een hoge bouwkwaliteit en aandacht voor detail, wat resulteert in een betrouwbaar en duurzaam product.

 • Tijd besparen: Door het bouwproces uit te besteden, bespaar je veel tijd en kun je sneller genieten van je aangepaste toetsenbord.

 • Garantie: Bij GamerGift bieden we een bouwservice aan waarbij je toetsenbord door onze experts wordt samengesteld, inclusief een garantie van 1 jaar op custom build toetsenborden. Dit geeft extra zekerheid en gemoedsrust.


Nadelen:

 • Kosten: Het laten bouwen van een toetsenbord kan duurder zijn vanwege de arbeidskosten en de professionele diensten die worden geleverd.

 • Minder persoonlijke betrokkenheid: Je mist de hands-on ervaring en het leerproces van het zelf bouwen, wat voor sommige enthousiastelingen een belangrijk onderdeel van de hobby is.


Bij GamerGift begrijpen we dat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft. Daarom bieden we de optie aan om je toetsenbord te laten bouwen door onze experts, met de zekerheid van een jaar garantie op je custom build. Of je nu kiest voor de persoonlijke voldoening van zelf bouwen of de zekerheid en kwaliteit van een professioneel gebouwd toetsenbord, we staan klaar om je te ondersteunen.
Inspiratie

Door de vele opties in de wereld van custom keyboards kan het moeilijk zijn om een juiste keus te maken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van toetsenborden die we zelf gebouwd hebben.  Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page