top of page

Keycap profielen en materialen by Gamer Gift.

Je wilt nieuwe keycaps kopen voor een mechanisch toetsenbord en komt een aantal verschillende opties tegen. Bij je keuze moet je kijken naar het materiaal, de dikte, het profiel en het design.


Materialen

In de wereld van keycaps zijn er hoofdzakelijk twee keuzes, ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) en PBT (Polybutylene Terephthalate). Het verschil? Twee verschillende soorten plastic met ieder een eigen gevoel, geluid en uitstraling.


ABS keycaps is de goedkoopste en meest gebruikte vorm van plastic voor keycaps. Ze worden in massa geproduceerd vanwege hoe gemakkelijk het plastic in een mal te injecteren is. PBT is van een hogere kwaliteit dan ABS. ABS voelt glad en zal op den duur een glimmende gloed vertonen, PBT keycaps hebben een matte structuur en zijn duurzamer. Sommige gebruikers houden van het gladde gevoel van ABS waar andere meer van de structuur van PBT houden. Onderstaande tabel geeft overzichtelijk het verschil tussen deze beiden keycaps weer.

ABS Keycaps

PBT Keycaps

Vaak goedkoper

Duurder

Glimmende gloed

Mat

Glad

Structuur

Vaak dunner

Dikker

Zachter geluid met typen

Harder geluid met typen

Flexibel

Stug

Slijten sneller

Duurzaam

Double shot/pudding keycaps


Double shot

Deze keycapset is speciaal gemaakt voor RGB backlit keyboards. Double shot keycaps worden gemaakt van twee plasticinjecties. Hierdoor kan het RGB licht van een toetsenbord door de letter/cijfer van de toets schijnen. Let wel op dat deze keycaps gemaakt zijn voor RGB-keyboard met verlichting per toets.


Pudding

Deze keycaps zijn voor de echte uitslover. Deze toetsen zijn ook double shot, echter laten deze toetsen niet alleen licht door bij letter/cijfers maar ook door de zijkanten van de keycaps.


Keycap profielen


Het kiezen van een keycap profiel is ingewikkeld. Een keycap profiel refereert naar de vorm van de toetsen, sommige zijn plat, de ander afgerond of in verschillende vormen.


Keycap profiel

Keycap profiel

Omschrijving

OEM

Standaard keycap profile, te vinden op de meeste toetsenborden. Massa productie en de standard. De bovenkant onder een hoek.

Cherry

Lijkt op OEM, echter korter. Een populaire keuze.

DSA

Een korter profiel met en sferische bovenkant.

XDA

Medium lengte profile met een sferische bovenkant.


SA

Een hoog profile met een licht sferische bovenkant en onder een hoek

Wat is het beste keycap profiel?

Uiteindelijk komt het allemaal neer op persoonlijke voorkeur voor look en feel. Maar wanneer wordt gekeken naar het meeste efficiënte/comfortabele profiel voor gamen en typen komt het Cherry profiel altijd als winnaar naar boven.


Wanneer je jouw gaming wilt verbeteren raden we je eerder aan om naar andere switchen te kijken. Eentje met een lage travel distance of optical om de responsetijd te verbeteren. Hoe er wel rekening mee dat deze type switches het comfort tijdens typen verslechteren.


ANSI/ISO

Vergeet niet om bij het kiezen van een keycapset rekening te houden met de verschillende layouts. Kijk in onze andere guide voor een uitleg.Comments


bottom of page